Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Κλειστές Δημοτικές βιβλιοθήκες- κλειστά παράθυρα στη ζωή

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

   Στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού υπάρχουν οι εξής βιβλιοθήκες:
  1)Του Καταχά, στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας ,που ανήκει στον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού Αθλητισμού Οικογενειακής Υποστήριξης(ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ). Έχει περίπου 10.000 βιβλία και λειτουργεί με την ευθύνη του εθελοντή Παναγιώτη Ιωακειμίδη στις εργάσιμες μέρες και ώρες.
   2)Του Κολινδρού στο κτίριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης και ΚΕΠ που ανήκει στον ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ με περίπου 5.000 βιβλία, η οποία,  αφού ήταν κλειστή για χρόνια, λειτουργεί προσωρινά με εποχικό υπάλληλο,(μέχρι τον Ιανουάριο) Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9,00-12,30 το πρωί.
  3)Του Αιγινίου στο κτίριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης που ανήκει στον ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ με περίπου 5.000 βιβλία , η οποία,  αφού ήταν κλειστή για χρόνια, λειτουργεί προσωρινά με εποχικό υπάλληλο,(μέχρι τον Ιανουάριο) Δευτέρα-Τετάρτη 9,00-12,30 το πρωί.
  4)Της Σφενδάμης στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας που δεν ανήκει στον ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ γιατί αποτελούσε Νομικό πρόσωπο πριν τον «ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ». Έχει περίπου 4.000 βιβλία και λειτουργεί με την ευθύνη του εθελοντή Μίμη Κασαπίδη δύο φορές τη βδομάδα από δύο ώρες.
  5) Της Μεθώνης (νεοσύστατη) στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας που δεν ανήκει στον ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ. Έχει περίπου 700 βιβλία και λειτουργεί με την ευθύνη 2 εθελοντριών το απόγευμα της Παρασκευής.
  Υπάρχουν βέβαια και άλλες βιβλιοθήκες σε σχολεία και σε Πολιτιστικούς συλλόγους που λειτουργούν και εξοπλίζονται με ευθύνη τους.
  Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι Δημοτικές βιβλιοθήκες είναι ουσιαστικά ανενεργές. Του Κολινδρού και του Αιγινίου ανοίγουν λίγες και ακατάλληλες ώρες για το κοινό και αυτό θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο. Μετά θα κλείσουν και πάλι.
·         Η πρότασή μας είναι:
  1)Να ανοίγουν όλες μόνιμα, έστω λίγες ώρες και πάντως οπωσδήποτε απογευματινές ώρες, με ευθύνη Δημοτικών υπαλλήλων. Μπορεί στη λειτουργία τους  να συμμετέχουν και εθελοντές.
  2)Να ενταχθούν στον Δημοτικό Φορέα και οι Βιβλιοθήκες Σφενδάμης και Μεθώνης.
 3)Να ιδρυθούν και άλλες στα κτίρια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
  3)Να εμπλουτίζονται με ετήσια κονδύλια –μικρά έστω -με βιβλία και λοιπό εξοπλισμό.
  4)Να οργανωθούν ηλεκτρονικά και να δικτυωθούν μεταξύ τους όπως και με άλλους σχετικούς φορείς.
  5)Με οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων και επισκέψεις σχολείων και άλλων φορέων να αποκτήσουν ζωή και να συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα.
    Όλα αυτά βέβαια και πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν, θα υλοποιηθούν αν αντιληφθεί ο Δήμος το πόσο σπουδαίο ζήτημα είναι η λειτουργία των Δημοτικών βιβλιοθηκών. Ότι είναι για τους δημότες παράθυρα στη ζωή που δεν δικαιούμαστε να τα έχουμε κλειστά.
4-10-17

H  Γενική Συνέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου